De patiënt meer inzicht en regie geven over zijn eigen gezondheid. Plus: zorgverleners sneller en betere informatie onderling en met de patiënt laten uitwisselen. Dat is waar het programma VIPP 5 zich op focust.

Samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) vormt de NFU het programmateam van VIPP 5. VIPP 5 is een versnellingsprogramma dat zorgt voor gestandaardiseerde data-uitwisseling. Het wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS en zorgt ervoor dat:

  • Patiënten eenvoudiger en sneller digitaal medische gegevens kunnen delen met hun behandelaars en zorginstellingen via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Patiënten kunnen zo makkelijker de regie houden op hun eigen gezondheid, in samenwerking met hun behandelaars.
  • Zorginstellingen makkelijker onderling informatie kunnen uitwisselen. Daarbij staat het hergebruik van informatie centraal. Oftewel: de zorgverlener hoeft de informatie niet meer over te typen en beschikt eerder over de juiste medische gegevens. Zo hoeft de patiënt niet bij elke zorgverlener hetzelfde verhaal te vertellen.
Illustratie VIPP

De NFU, NVZ en ZKN ondersteunen gezamenlijk de zorginstellingen bij het gebruik van VIPP 5. Wat die ondersteuning concreet inhoudt? Het programmateam monitort de voortgang, helpt bij kennisuitwisseling, geeft handvatten voor implementatie, doet aan leveranciersmanagement en zorgt voor een soepele aansluiting op andere landelijke VIPP-programma’s.

Voor meer informatie over VIPP 5, kun je terecht op de eigen website van VIPP 5. Daar staan ook de contactgegevens van het programmateam, mocht je vragen hebben over VIPP 5. En je vindt er sprekende voorbeelden van hoe VIPP 5 in de praktijk werkt.