LAZ is een landelijk begeleid subsidieprogramma voor het versterken van zeggenschap van zorgprofessionals zoals verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en begeleiders.

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) en Veerkracht ondersteunt zorgorganisaties om zeggenschap van zorgprofessionals merkbaar te verbeteren en veerkracht te versterken. Het is een samenwerking tussen beroepsorganisaties Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW) en de brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), ActiZ, Nederlandse GGZ, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en NFU (verenigd in Brancheorganisaties Zorg, BoZ).

De Nederlandse gezondheidszorg kent de komende decennia flinke uitdagingen om zorg kwalitatief goed en toegankelijk te houden. Om deze uitdagingen aan te gaan, zijn zorgprofessionals zoals verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en begeleiders nodig die een sterke positie hebben in de organisatie waarin zij werken. Zeggenschap is hiervoor cruciaal, maar krijgt vaak nog onvoldoende aandacht door de hoge werkdruk en het onvoldoende beheersen van benodigde vaardigheden.

Het LAZ begeleidt onder meer zorgorganisaties met gesubsidieerde actieplannen voor het versterken van zeggenschap en veerkracht. Maar ook als jouw organisatie geen subsidie ontvangt, kun je zeker met zeggenschap aan de slag. Bijvoorbeeld met behulp van de kennisclips, webinars en de visie en roadmap voor het versterken van zeggenschap. Op de website van het LAZ staan bovendien voorbeelden van projectplannen die gebruikt kunnen worden als opzet om een plan van aanpak voor je eigen organisatie op te stellen.

LAZ