Dringende oproep gezondheidsorganisaties: bezuinig niet op gezondheid!
Samen met meer dan dan honderd andere gezondheidsorganisaties en experts uit de umc’s, maakt de NFU zich grote zorgen over de bezuinigingen op preventie en de impact hiervan op de volksgezondheid.
We roepen in een brief het kabinet op de beweging van zorg naar gezondheid voort te zetten en te blijven werken aan een gezonde generatie in 2040, in plaats van deze financieel uit te kleden. De oproep is een initiatief van GGD GHOR Nederland, Artsenfederatie KNMG, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Gezonde Generatie.
Ondanks de mooie woorden van het kabinet om preventie meer centraal te zetten, wordt er aan de andere kant flink bezuinigd op preventie. Zo wordt er 10% gekort op SPUK-gelden en €230 miljoen op incidentele middelen. Daarnaast wordt de BTW op sport verhoogd en wordt er oplopend tot 300 miljoen per jaar op de publieke gezondheid bezuinigd.
Dweilen met de kraan open
En dat terwijl het niet goed gaat met onze gezondheid. Hoewel we langer leven, zijn we ook een groter deel van ons leven ziek. En de gezondheidsverschillen tussen mensen met een lage en een hoge sociaaleconomische positie zijn groot. Ongezondheid kost Nederland jaarlijks tientallen miljarden euro’s, veroorzaakt hoge druk op de zorg en vermindert de arbeidsproductiviteit.
André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, namens de vier organisaties: “De besparingen die de bezuinigingen op korte termijn lijken op te leveren, wegen bij lange na niet op tegen de hogere zorgkosten en maatschappelijke en economische kosten die dit in de nabije toekomst zal veroorzaken. Als we niet meer investeren in onze gezondheid, dan blijven we dweilen met de kraan open.”
Goed preventiebeleid loont
Het is ook voor de NFU belangrijk dat het kabinet blijft investeren in preventie. Voorzitter Helen Mertens: “Onderzoeken uit de umc’s van Nederland hebben aangetoond dat een goed preventiebeleid loont. Er is bewijs dat vroegtijdig investeren in preventie levens redt, de zorg betaalbaar houdt en mensen behoudt voor de arbeidsmarkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bevolkingsonderzoeken, vitaliteit- en beweegprogramma’s en bijvoorbeeld paraatheid voor een nieuwe pandemie.”
Dringende oproep
Een grote groep organisaties en experts, waaronder veel zorgverleners uit de umc’s, roepen het kabinet dan ook dringend op om niet af te breken wat er de afgelopen jaren is opgebouwd, om de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien en écht in te zetten op de gezondheid van Nederland.
Rouvoet: “We ondersteunen het voornemen van de Staatssecretaris om tot een integraal preventieplan te komen, waarbij voldoende financiële middelen cruciaal zijn. We gaan hierover graag met de staatssecretaris in overleg. Zodat Nederland gezonder, veerkrachtiger én welvarender wordt.”