Als het aan de Nederlandse universiteiten ligt, zal Nederland het eerste land zijn met een nationaal postdoc programma voor ondernemerschap. Dit plan, Faculty of Impact genaamd, was een van de vele initiatieven die langskwamen tijdens het digitale evenement Impact 2021.

Binnen een talkshow setting spraken vooraanstaande sprekers over het belang over de brede impact van wetenschap op de samenleving. Hierbij stond onder meer het belang van het valoriseren van onderzoek dat wordt gedaan aan de universiteiten en universitair medische centra (umc’s) centraal.

Over Impact 2021

Impact 2021 werd georganiseerd door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De digitale talkshow werd uitgezonden vanuit Amsterdam, in samenwerking met de Vrije Universiteit. Onder anderen demissionair staatssecretaris Mona Keijzer, voorzitter van het UMC Utrecht en de NFU Margriet Schneider, hoogleraren Ben Feringa, Beatrice de Graaf, Eveline Crone en Bert Weckhuysen, Special Envoy van Techleap.nl Constantijn van Oranje, vicevoorzitter van het UMC Utrecht Arno Hoes, CTO FrieslandCampina Margrethe Jonkman en voorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam Mirjam van Praag schoven aan als tafelgast bij impact 2021.

De brede impact van de Nederlandse wetenschap

Onder leiding van tafelheer Lieven Scheire werd over de impact van wetenschappelijk onderzoek in tijden van corona. Tijdens het geanimeerde gesprek concludeerden de gesprekspartners dat de wetenschap, juist ook in de afgelopen periode, op volle toeren heeft gedraaid en dat de impact van wetenschap de sleutel is tot een weerbare en wendbare samenleving en een belangrijke rol speelt bij het herstel van Nederland. “Universiteiten en umc’s werken nauw samen en hebben veel kennis en kunde in huis om de grote, brede thema’s van deze tijd aan te pakken. In het bijzonder laat het voorbeeld van preventie zien hoe groot de uitdagingen soms zijn en welke innovatieve oplossingen er worden bedacht om de maatschappij vooruit te brengen”, aldus Margriet Schneider.

Valorisatie in de praktijk door samenwerken in ecosystemen

Na de aankondiging van het postdoc programma gericht op ondernemerschap, ‘Faculty of Impact’ , ging het gesprek met staatssecretaris Mona Keijzer verder over samenwerking in ecosystemen. Met veel enthousiasme spraken Constantijn van Oranje, speciaal gezant van Techleap.nl, voorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam Mirjam van Praag, en Arno Hoes, decaan/vice-voorzitter rvb UMC Utrecht en bestuurder van de NFU, erover hoe ondernemerschap het wetenschappelijk onderzoek verder weet te brengen. De kracht van academisch ondernemerschap werd extra benadrukt door de huldiging van de tien winnaars van de Academic Startup Competition en het vraaggesprek dat daarop volgde.

Wilt u Impact 2021 terug kijken? Of meer voorbeelden zien van de impact van wetenschap? Kijk dan op Impact 2021 – Wetenschap met impact

Foto impact 2021
Foto impact 2021 impressie