Toen de COVID-19-pandemie losbarstte, kwamen de umc’s snel in actie. Ze bundelden hun wetenschappelijke kennis en gaven een impuls aan het onderzoek naar de oorzaken, behandeling en lange termijn effecten van het virus.

Foto Dov

Keerzijde is dat de COVID-crisis een grote impact heeft (gehad) op alle andere wetenschappelijke onderzoeken in de umc’s. Collega Dov Ballak vertelt: “De NFU heeft aan OCW kenbaar gemaakt dat veel van onze (bio)medische onderzoekers zwaar zijn geraakt door de COVID-pandemie. Daarom ontvangen de umc’s via het akkoord Nationaal Programma Onderwijs (NPO) in 2021 en 2022 financiele middelen voor het verlengen van contracten van onderzoekers met een tijdelijke aanstelling. Die onderzoekers worden zo in staat gesteld om hun voorgenomen onderzoek af te maken.”

“We zijn blij dat OCW het belang inziet van investeren in kennisontwikkeling. Zo wordt vooruitgang in andere vakgebieden niet belemmerd door de pandemie en kunnen we blijven werken aan al het hoogstaand gezondheidsonderzoek dat in umc’s plaatsvindt”, aldus Dov.