Op 26 mei 2021 wordt nieuwe Europese wetgeving van kracht op het gebied van medische technologie (Medical Devices Regulation, MDR). NFU en NVZ organiseren samen met ZKN en FMS een reeks webinars over wat dit betekent voor zorginstellingen en welke veranderingen relevant zijn voor het werk van artsen, zorgmedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen. In dit tweede webinar gaat het over de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen. U krijgt duidelijkheid over de verplichtingen ten aanzien van de registratie van en informatieverstrekking over medische hulpmiddelen. Dit betreft met name de registratie van implantaten en de informatieverplichting aan de patiënt.

Voor wie?
Dit webinar op 28 april a.s. van 16.30 - 17.30 uur is bedoeld voor artsen, verpleegkundigen, OK-medewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen die op enigerlei wijze te maken hebben met implantaten. Bent u bijvoorbeeld betrokken bij de aanschaf, het plaatsen of de registratie van implantaten? Dan biedt dit webinar u de gelegenheid om actuele en relevante kennis op te doen over de impact die de MDR heeft op het registreren van implantaten en het verstrekken van implantaatgegevens aan de patiënt.

Wat kunt u verwachten?
In een programma van een uur nemen we u mee in de eisen die de MDR stelt aan de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen, met name implantaten. De inhoud van de nieuwe wetgeving lichten we toe, evenals de registratie- en informatieverplichtingen die eruit voortvloeien en hoe dit zich verhoudt tot het Landelijk Implantaten Register. Bovendien bespreken we het NFU handvat ‘Traceerbaarheid’ en is er ruimte voor vragen. Na afloop worden de vragen en antwoorden  beschikbaar gesteld.   

Programma

  • Inleiding
  • MDR-eisen voor traceerbaarheid van medische hulpmiddelen
  • Registratie van UDI-gegevens
  • Verstrekking van Implantaatkaart en aanvullende informatie
  • Melding van incidenten
  • Relatie en verschil met het Landelijk Implantaten Register (LIR)
  • Beschikbare informatie en handvat
  • De uniforme dataset voor de uitvraag aan marktpartijen
  • Beantwoording van vragen
  • Afsluiting

Het webinar wordt geleid door experts die hun up-to-date kennis graag met u delen. Sprekers zijn Yolanda Bokking, Proces- en datamanager Amsterdam UMC en Frouke Hofma, Projectleider Voorraadbeheer Leids Universitair Medisch Centrum.

Aanmelden
U kunt zich direct en eenvoudig aanmelden via deze link. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging met de link naar het webinar.

Volgende webinars  
In-huis ontwikkeling - 18 mei 2021
Het ontwikkelen van medische hulpmiddelen voor eigen gebruik door een zorginstelling.

Afwijken voorschriften fabrikant - 1 juni 2021
Hoe blijf ik binnen de wet?

Klinisch onderzoek - 15 juni 2021
De veranderingen met betrekking tot het onderzoek van, aan en met medische hulpmiddelen.

Beschikbaarheid en PMS - 29 juni 2021
Verschraalt het aanbod van medische hulpmiddelen als gevolg van de MDR en IVDR? Hoe kan een zorginstelling zich hierop voorbereiden en wat betekent de Post Market Surveillance verplichting van fabrikanten voor zorginstellingen?