Op 26 mei 2022 wordt nieuwe Europese wetgeving van kracht op het gebied van in vitro diagnostiek (In-vitro Diagnostics Regulation, IVDR). In de aanloop naar deze datum organiseren NFU en NVZ samen met ZKN en FMS een reeks webinars voor zorginstellingen en diagnostische laboratoria. Hierin wordt besproken wat de IVDR betekent voor deze instellingen en welke veranderingen relevant zijn voor het werk van medisch laboratoriumspecialisten, artsen, zorgmedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

Eind 2020 heeft een taskforce vanuit de wetenschappelijke verenigingen van de medisch laboratoriumspecialisten in Nederland een handvat opgesteld voor het gebruik van in-huis ontwikkelde testen: IH-IVD’s of LDT’s (lab developed tests). In dit eerste webinar over de IVDR krijgt u inzicht in de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor IH-IVD’s/LDT’s aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Voor wie?
Dit webinar op 12 oktober a.s. van 16.00 - 17.00 uur is in eerste instantie bedoeld voor medisch laboratoriumspecialisten, kwaliteitsmedewerkers en analisten, maar is ook interessant voor software ontwikkelaars, informatie managers, onderzoekers en medewerkers van ondersteunende afdelingen die op enigerlei wijze te maken hebben met IH-IVD’s/ LDT’s.

Werkt u met, doet u onderzoek naar, heeft u een rol bij de ontwikkeling en de implementatie van IVD’s of heeft u vanuit een ander expertisegebied te maken met LDT’s? Dan biedt dit webinar u de gelegenheid om actuele en relevante kennis op te doen over de impact die de IVDR hierop heeft.

Wat kunt u verwachten?
In een afwisselend programma van een uur nemen we u mee in de eisen die de IVDR stelt aan het in-huis ontwikkelen van tests voor in-vitro diagnostiek. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt besproken hoe het handvat van de taskforce in de praktijk gebruikt kan worden. Ook is er ruimte voor vragen.

Programma

  • Inleiding
  • IVDR-eisen voor in-huis ontwikkeling
  • Bespreking van een aantal praktijksituaties
  • Beschikbare handvatten en guidelines
  • Beantwoording van vragen en discussie
  • Afsluiting

Het webinar wordt geleid door experts die hun up-to-date kennis graag met u delen. Sprekers zijn:

  • Dr. Leo Jacobs, Klinisch Chemicus, Voorzitter taskforce IVDR, Meander Medisch Centrum
  • Dr. Arja ter Elst, Clinical scientist in molecular pathology, UMCG
  • Dr. Els Wessels, Medisch Moleculair Microbioloog, lid taskforce IVDR, LUMC

Aanmelden
U kunt zich direct en eenvoudig aanmelden via deze link. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging met de link naar het webinar.

Volgende webinars
In de aanloop naar de inwerkingtreding van de IVDR zullen een aantal aanvullende webinars georganiseerd gaan worden. De data zijn nog niet bekend, we zullen u via diverse kanalen op de hoogte houden.