3. Vitaliteit
De umc’s kennen uitdagende taken en een hoge druk om prestaties te leveren. De combinatie van academische patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en de verregaande ontwikkelingen in onderwijs en opleiden maken het werkveld uniek en aantrekkelijk maar tegelijkertijd ook complex. De zorg zal de komende jaren, meer dan andere sectoren, een hoge mate van werkzekerheid behouden. De vraag naar zorgprofessionals blijft toenemen. In combinatie met concurrentie in de regio zorgt dit voor krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zullen door deze ontwikkelingen ook functies en taken verschijnen en verdwijnen of naar andere organisaties verschuiven.
Vacatures/meer/minder werken
- De adviezen vanuit de stichting “Het Potentieel Pakken” worden actief betrokken bij gesprekken met de medewerkers en we maken afspraken over verdere implementatie van concrete regelingen naar aanleiding van deze adviezen.
- Bij vacatureruimte krijgen parttimers die hun contract willen uitbreiden een voorrangspositie.
- Partijen onderzoeken hoe extra werken ook financieel/fiscaal aantrekkelijk kan worden gemaakt.
- De cao wordt waar nodig in lijn gebracht met de Wet flexibel werken.
Vitaliteit
- Werkgevers hanteren als norm het zelf roosteren door teams. We maken een studieafspraak voor de implementatie van goede software en het opleiden van planners; daarbij wordt aangehaakt bij eerder onderzoek binnen SoFoKleS en wordt gebruik gemaakt van SoFoKleS-gelden.
- De wens is om meer rust in het rooster te krijgen. Streven is het zelf roosteren te verbeteren met speciale softwaresystemen en dit in ieder umc de standaard te maken, zodat het verschuiven van diensten zo veel mogelijk wordt teruggedrongen. Vrijwillig onderling ruilen van diensten blijft natuurlijk nog wel mogelijk. “Een vrije dag is een vrije dag”.
- De vergoeding verschoven diensten bij het ruilen van diensten op verzoek van de organisatie wordt toegekend als het rooster binnen 72 uur wordt gewijzigd.
- We introduceren het “recht op onbereikbaarheid”: Je hoeft niet bereikbaar te zijn voor werk op vrije dagen. Je bent in je vrije tijd niet verplicht de communicatie van je werk actief te volgen.
- De rusttijd na een bereikbaarheids- of aanwezigheidsdienst in de nacht, waarin minimaal twee keer gevolg is gegeven aan een oproep of waarin meer dan twee uren arbeid is verricht, bedraagt ten minste 8 uur.
- Na een nachtdienst geldt minimaal 14 uur rust. Dit geldt niet voor mogelijke oproepen tijdens een bereikbaarheidsdienst. Deze bepaling geldt niet voor academisch medisch specialisten. Verder kan lokaal met instemming van de OR hiervan worden afgeweken.
Veiligheid en agressie
- Bij incidenten op het gebied van agressie en veiligheid door derden wordt, als de medewerker dat wenst, door de werkgever aangifte gedaan.
- Er zal uitvoering worden gegeven aan de uitkomsten van het onderzoek van PGGM&CO (maart 2021) ten aanzien van agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer, door o.a. scholingsactiviteiten en trainingen gericht op vaardigheden te organiseren en uit voeren.
Diensten bij zwangerschap
Na de 3e maand van de zwangerschap tot aan de bevalling en gedurende de periode van borstvoeding/kolven tot zes maanden na de bevalling hoeven geen late en nachtdiensten te worden verricht. De TOD gedurende deze periode wordt gebaseerd op het feitelijk ingevulde dienstenpatroon.
Ruilen van geld voor tijd
Het keuzemodel in Hoofdstuk 18 wordt uitgebreid met:
- Kopen van extra vakantie-uren (geld voor vrije tijd). Hierbij wordt de lokaal afgesproken regeling met Radboudumc als leidraad genomen, waarbij maximaal 48 uur kan worden gekocht met als principe om dit binnen het jaar op te nemen, en bij het kopen voor aantal uren rekening te houden met meegenomen uren uit een vorig jaar.
- Kopen van uren voor uitbreiding van mantelzorg, waarbij pensioenopbouw ongewijzigd wordt voortgezet voor zover mogelijk binnen de fiscale regels en het ABP Pensioenreglement.
Generatiesbeleid
In de umc’s zien wij dat voor alle generaties de nodige uitdagingen leven. Daarom maken wij in deze cao een drietal expliciete regelingen: (1) voor de groep jonge professionals die aan het begin van hun carrière en gezingsvorming staan, of (2) voor de groep ervaren professionals die moeten balanceren tussen zorg voor hun gezin, ouders en werk of (3) voor de groep zeer ervaren en oudere professionals.
Een umc kiest lokaal voor toepassing van minimaal één van deze generatieregelingen.
Tevens wordt een zware beroepenregeling (RVU) geïmplementeerd voortkomend uit de sectoranalyse MDIEU. Het uitvoeringsplan wordt paritair vastgesteld.