Op 8 oktober jl. heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) de Tweede Kamer middels een Kamerbrief geïnformeerd over de verantwoording van de umc’s over hun maatschappelijke opgaven.

Het is van belang dat de umc’s zich richten op hun publieke taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding. Deze taken maken de positie van de umc’s in het zorglandschap uniek. In de Kamerbrief schrijft Van Ark dat de umc’s op de acht maatschappelijke opgaven veel voortgang hebben geboekt: “De aansprekende voorbeelden laten zien hoe de umc’s, naast hun ziekenhuisfunctie, hun drie publieke functies, het bieden van topreferente zorg, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het bieden van medisch onderwijs en opleidingen, vervullen.”

Margriet Schneider, voorzitter NFU: “Dat de umc’s van Nederland een actieve bijdrage leveren aan de zorg en de gezondheid van morgen is tijdens de COVID-epidemie overduidelijk geworden. Naast het leveren van de nodige zorg aan patiënten, zijn er vele onderzoeken gestart in de bestrijding van deze wereldwijde pandemie. We zijn blij dat de minister de bijzondere positie van de umc’s in haar brief bevestigt en ons ondersteunt bij de uitoefening van de taken waarmee wij meerwaarde scheppen.”

Over de manier waarop de umc’s de maatschappelijke opgaven vervullen leggen wij eens per twee jaar publiekelijk verantwoording af: dat mogen onze patiënten èn de maatschappij van ons verwachten.

Meer weten?
Lees de Kamerbrief of bekijk de voorbeelden vanuit de umc’s.