Voor sommige mensen is een standaardbehandeling niet mogelijk. Of het is niet duidelijk wat met hen aan de hand is. Bij gewone ziekenhuizen kunnen ze niet meer terecht. De umc’s zijn bij uitstek geschikt om deze ‘topreferente’ patiënten toch nog te helpen, vanwege hun unieke combinatie van zorg, onderzoek en onderwijs.

De umc’s vervullen een belangrijke maatschappelijke rol door te fungeren als centra voor zeer complexe zorg, kennis en expertise. Elk umc heeft een topreferente zorgfunctie (TRF): patiënten worden er naar de nieuwste inzichten behandeld. De behandeling kan extreem complex zijn omdat de patiënt nog allerlei andere aandoeningen heeft. Of de zorg kan nog sterk in ontwikkeling zijn. De umc’s zijn het last resort voor de topreferente patiënt en kunnen hem/haar weer hoop en perspectief bieden.

De patiënt weer perspectief geven, ook al schiet medische kennis tekort

Expertisecentra

Alle umc’s beschikken, naast expertisecentra voor zeldzame aandoeningen, over een groot aantal TRF-expertisecentra. Die fungeren als vraagbaken voor patiënten, zorgprofessionals en wetenschappers. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de betreffende aandoening. Topreferente zorg vormt de optimale combinatie van zorg, onderzoek en onderwijs.