Juli 2021

Via deze weg willen wij de IC-verpleegkundigen en andere betrokkenen in de umc's een update geven over de stand van zaken met betrekking tot de aanbevelingen die in november 2020 zijn opgesteld betreffende het functieonderzoek IC-verpleegkundige.

Visie op IC

In alle umc’s werken betrokkenen op de Intensive Care aan een verpleegkundige visie op IC. Doorgroeimogelijkheden, de benodigde functiemix op de IC en eventuele taakverschuiving zullen een plek krijgen in deze visie. Een deel van de umc’s legt de laatste hand aan hun visie, andere umc’s hebben nog wat meer tijd nodig. Goed om te zien dat de betrokkenheid overal groot is. Iedereen moet de gelegenheid krijgen om kritisch-constructief mee te denken met de visie. Doordat COVID-19 op de IC’s voor topdrukte zorgde, lukt het niet in alle umc’s om deze visie met inbreng van alle betrokkenen gereed te hebben voor de zomer. Daar kunnen we alleen maar begrip voor hebben.

Goed om te zien dat er onderling veel kennis en ervaring is uitgewisseld tussen de umc’s; zowel over het proces om tot visie te komen als over de inhoud. Zodra alle ‘lokale’ visies gereed zijn zullen we met de gemeenschappelijke ingrediënten kijken naar een gedeelde visie over alle umc’s heen.

Taakverschuiving medisch naar verpleegkundig domein

Door een aantal leden van werkgroep A (IC-verpleegkundigen) is input geleverd. Het blijkt dat de interpretatie van taakverschuiving per umc er anders uitziet. Om de verschillende inzichten van de verschillende betrokken groepen - zoals de verpleegkundigen, IC-managers, de Wefaz-werkgroep (met functiewaardeerders) en intensivisten - op elkaar af te stemmen gaan we in een bredere samenstelling dieper op de materie in. Daarom organiseren we binnenkort een werksessie met een afvaardiging van de betrokken groepen om vanuit diverse invalshoeken te kijken naar taakverschuiving.

Functiefamilie V&V

Bij de actualisering van de gehele functiefamilie V&V (verzorging en verpleging) is van belang dat er meer eenheid komt tussen de umc’s in het functiewaarderingssysteem én in de toepassing van het systeem. Als umc’s gaan we deelnemen aan het functieonderzoek van FWG om zo tot actuelere omschrijvingen van de umc-functies op het gebied van V&V te komen. Dit onderzoek vindt in de 2e helft van 2021 plaats. In overleg met de vakbonden worden ook bepaalde staffuncties en facilitaire functies meegenomen in de actualisatie. De visies op IC zullen na dit onderzoek als input voor de actualisatie van de IC-functies gebruikt worden, omdat hier de benodigde functiemix en de mogelijke taakverschuiving op de IC aan de orde komen. Binnenkort volgt uitgebreide informatie over dit FWG functieonderzoek.

Er wordt dus hard gewerkt op de achtergrond, maar ook hier zien we dat het meer tijd kost zowel in uitwerking als in besluitvorming.

Juiste toekenningen

Bij alle umc’s is zorgvuldig gekeken naar de juiste toekenningen voor de IC-verpleegkundigen of is men er nog mee bezig. Bij alle umc’s is gekeken of de huidige normfuncties (8b, 9a en 9b) goed wordt toegepast. Zo nodig heeft reparatie plaatsgevonden en zal nog plaatsvinden.

Over het onderzoek normfuncties IC-verpleegkundige

In de tweede helft van vorig jaar is onderzoek gedaan naar de functie van IC-verpleegkundigen. Ook is gekeken naar de ontwikkelingen in de functie. Er is een samenvatting van het onderzoek beschikbaar. De conclusies en aanbevelingen uit het rapport zijn in het kort:

  • Ga direct aan de slag met de juiste toekenningen en zorg voor actualisatie van de normfuncties.
  • Maak de taakverschuiving medisch naar verpleegkundig domein officieel.
  • Ontwikkel een visie.

Bovenstaande betekent dat de uitwerking van een aantal geformuleerde ambities meer tijd kost. We maken zeker stappen, er wordt hard gewerkt door iedereen, we zien de umc’s elkaar over en weer stimuleren en motiveren, dus dat is mooi. Maar om zorgvuldig te zijn en alle betrokkenen de kans te geven om mee te denken is er meer tijd nodig om tot een goede afronding te komen.

Heb je vragen dan kun je terecht bij je leidinggevende of IC-manager.