Decentrale selectie

Er is een beperkt aantal opleidingsplekken voor geneeskunde beschikbaar; zo'n 3000 nieuwe per jaar. Aangezien de vraag het aanbod overstijgt, is er voor de bacheloropleiding een numerus fixus ingesteld.

Tot nu toe werden de plekken verdeeld via een combinatie van loting en selectie én directe toelating voor 8+ studenten. In de wet ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’ wordt de loting afgeschaft en komt daarvoor een selectie in de plaats op basis van kwaliteitscriteria voor alle beschikbare opleidingsplekken. Naar verwachting gaat deze regeling van kracht voor studenten die in collegejaar 2016/2017 starten. Omdat elke opleiding een eigen profiel heeft, en de selectie is bedoeld om een betere match tot stand te brengen tussen student en opleiding, heeft elke opleiding zijn eigen selectieprocedure.

Bij sommige masteropleidingen is zij-instroom mogelijk. Studenten met een ander bachelor diploma dan geneeskunde kunnen na het volgen van een toelatingsprocedure en aansluitend een schakeljaar, instromen in de masteropleiding geneeskunde.

Meer informatie per umc is te vinden via:


Afdrukken
NFU Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra / Oudlaan 4, 3515 GA / Postbus 9696, 3506 GR Utrecht / T 030 273 98 80 / nfu@nfu.nl / Disclaimer © 2020