Vanaf het begin van de COVID-19-crisis heeft de NFU op diverse manieren een actieve bijdrage geleverd om de zorg rondom het virus in goede banen te leiden.

De umc’s (verenigd in de NFU) zijn onder meer actief betrokken bij de onderstaande initiatieven in de strijd tegen het virus:

  1. Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG): voor onder meer de centrale inkoop en het bijhouden van voorraden van COVID-19-geneesmiddelen, gecoördineerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA)
  2. Landelijk Netwerk Acute Zorg & Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding coördineren de spreiding van patiënten over alle Nederlandse ziekenhuizen.
  3. Verbeterde gegevensuitwisseling: digitale patiëntinformatie reist efficiënt mee bij de verplaatsing van COVID-patiënten, in samenwerking met Registratie aan de bron en Twinn.
  4. Continuïteitsbijdrage (CB): zorgaanbieders kunnen een compensatie van de zorgkosten rondom COVID-19 aanvragen via Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Ook hebben de umc’s de handen ineen geslagen voor COVID-onderzoek. De NFU heeft daarvoor de commissie CoCoN opgericht. Die helpt om de honderden COVID-onderzoeken aan de umc’s te inventariseren, verbinden en prioriteren.

Voor algemene actuele informatie over COVID-19 verwijzen we je door naar de Rijksoverheid. Daar kun je ook terecht voor het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.