Bertine Lahuis (1967) start per 1 juni 2022 als nieuwe voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zij combineert deze functie met haar functie als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. De NFU is verheugd dat de nieuwe voorzitter wederom uit een umc komt.

De NFU heeft weer gekozen voor een voorzitter uit eigen kring. De grote bevlogenheid en brede kennis van deze bestuurders is waardevol en inspirerend voor de samenwerking binnen de NFU. De termijn van de huidige voorzitter, Margriet Schneider, eindigt per 1 juni a.s. Vanaf die datum wordt zij vicevoorzitter.

Bertine Lahuis: “De umc’s willen als kennisinstituten het verschil maken voor de samenleving. Werken aan duurzaamheid en een gezondere samenleving is onze grootste prioriteit. We zien de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid en we hebben geleerd van de covidpandemie. Daarom roepen de umc’s iedereen op om samen met ons te verduurzamen en te werken aan preventie.”

Bertine Lahuis wil zich de komende jaren vooral inzetten voor de bijdrage van de umc’s aan de oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan. Dankzij de combinatie van zorg, onderwijs en onderzoek onder één dak hebben de umc’s een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid gaan we meer dan ooit pakken, stelt Lahuis: “Dat doen we niet alleen, maar samen met organisaties binnen en buiten de zorg. Juist dankzij deze samenwerking, kunnen we vernieuwen en innoveren. Met als doel: zorg voorkomen, zorgverleners ontwikkelruimte bieden en de zorg duurzamer organiseren. Zo werken we aan oplossingen om de zorg van morgen toegankelijk en betaalbaar te houden.”

Over Bertine Lahuis
Dr. Bertine E. Lahuis studeerde Geneeskunde in Utrecht en specialiseerde zich tot kinderpsychiater. Ze promoveerde binnen dit vakgebied op autisme. Van 2001 tot 2009 werkte ze in het UMC Utrecht en daarna was ze acht jaar bestuurder in kinder- en jeugdpsychiatrisch ziekenhuis Karakter. Lahuis is vanaf december 2017 lid en sinds 2020 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc.

Over de NFU
Binnen de NFU werken zeven umc's die Nederland rijk is samen aan een steeds betere gezondheid voor iedereen en een toegankelijke en innovatieve gezondheidszorg. Zij ontwikkelen kennis over gezond leven, bieden de meest complexe zorg, doen toonaangevend onderzoek en leiden de professionals van de toekomst op. De NFU is daarnaast een werkgeversvereniging. De bestuursvoorzitters van de umc's vormen samen het bestuur van de NFU.