De umc’s (verenigd in de NFU) werken nauw samen in de strijd tegen COVID. Een speciale NFU-commissie helpt om hun honderden onderzoeken in goede banen te leiden.

Door hun krachten te bundelen, kunnen de umc’s ertoe bijdragen dat zo snel mogelijk meer kennis over de ziekte en daardoor effectieve behandelingen worden gevonden tegen het virus. Om hun kwalitatief hoogstaande onderzoek te inventariseren, verbinden en prioriteren, heeft de NFU de commissie CoCoN (Covid Commissie NFU) ingesteld.

Deze commissie heeft hierbij contact met o.a. het ministerie van VWS, andere ziekenhuizen, Health-RI, FMS, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit kan ondersteuning bieden bij onderzoek dat mogelijk leidt tot aanpassingen in de registratie van geneesmiddelen.

Therapeutisch COVID-onderzoek beginnen in een umc?

  • Laat het onderzoek eerst intern beoordelen door een wetenschapscommissie van je eigen umc;
  • Meld het vervolgens in een zo vroeg mogelijk stadium aan bij de NFU.

CoCoN bestaat uit de volgende leden:

Frits Rosendaal – LUMC (voorzitter)
Erik Boddeke – UMCG
Marc Bonten – UMC Utrecht
Mat Daemen – Amsterdam UMC
Peggy Manders – Radboudumc
Joachim Aerts – Erasmus MC
Joachim Wildberger – MUMC+

COVID-19 onderzoek in umc's
De umc’s werken nauw samen in de strijd tegen COVID. Door hun krachten te bundelen, krijgen de umc’s meer kennis over de ziekte en over de behandeling tegen het virus. Prof. dr. Frits Rosendaal vertelt in dit filmpje hoe alle COVID-onderzoeken met elkaar worden verbonden en soms zelfs worden samengevoegd.