Umc’s winnen kort geding van fabrikanten medische hulpmiddelen

De Nederlandse universitair medische centra (umc’s) zijn verheugd dat de rechter hen in het gelijk heeft gesteld in een kort geding dat was aangespannen door twee fabrikanten van ICD’s en pacemakers. Dat laten de umc’s weten bij monde van de NFU. De bedrijven hadden een zaak aangespannen omdat de umc’s en enkele algemene ziekenhuizen een gezamenlijke Europese aanbesteding hadden gedaan voor medische hulpmiddelen.
25 juli 2019

Op vrijdag 19 juli 2019 deed de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag uitspraak in het kort geding van Medtronic Trading NL B.V. en Boston Scientific Nederland BV jegens de umc’s. De dagvaardingen van Medtronic en Boston betrof de Europese aanbesteding voor de levering van ICD’s en pacemakers door de NFU-Inkoopsamenwerking. Alle vorderingen van Medtronic en Boston zijn afgewezen.

De Nederlandse umc’s hebben de krachten gebundeld voor de gezamenlijke inkoop van medische producten. Hiermee hopen ze een redelijke prijs te bedingen voor tal van medische hulpmiddelen, die in hun ogen nu vaak te duur wordt aangeboden. Met deze gezamenlijke aanbesteding hopen de umc’s een bijdrage te leveren aan het in de hand houden van de zorgkosten. Uiteraard voor zichzelf, maar ook op nationaal niveau. Het budget van de gezondheidszorg staat in toenemende mate onder druk vanwege de (te) hoge prijzen van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen.

“De uitspraak bevestigt dat onze samenwerking op het gebied van inkoop werkt en bijdraagt aan het betaalbaar houden van de zorg”, aldus NFU-voorzitter Willy Spaan, tevens bestuursvoorzitter van het LUMC.

NFU


Afdrukken
 
NFU Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra / Oudlaan 4, 3515 GA / Postbus 9696, 3506 GR Utrecht / T 030 273 98 80 / nfu@nfu.nl / Disclaimer © 2020