Geef gezondheid nóg meer prioriteit. Die oproep doet de NFU, namens de umc’s van Nederland, als eerste reactie op de Prinsjesdagplannen van het kabinet. NFU-voorzitter Bertine Lahuis: ‘Nederland kent grote gezondheidsverschillen die almaar toenemen door de huidige inflatie. Terwijl 833.000 mensen volgend jaar onder de armoedegrens leven, stijgt de prijs van gezonde voeding al jaren sneller dan die van ongezonde voeding. Daarom roepen wij op meer vaart te zetten achter de plannen om groenten en fruit btw-vrij te maken. Maar belangrijker nog: betrek gezondheid bij alle toekomstige overheidsplannen.’

De umc’s werken zelf iedere dag aan een betere gezondheid voor iedereen. ‘Als kennisinstellingen dragen we daar actief aan bij door onze kennis over gezondheid te verspreiden en onderzoek naar preventie te doen. We hopen dat de politiek met ons meedoet. De zorgkosten stijgen, de gezondheidsverschillen lopen op en de arbeidsmarktkrapte is hoog. We hebben niet de luxe om het verbeteren van de gezondheid naast ons neer te leggen. Daarom is het nodig dat alle ministeries en overheden toekomstig beleid toetsen op de effecten voor de volksgezondheid’, aldus Lahuis.

Lahuis vervolgt: ‘De huidige koopkrachtcrisis kan bestaande sociaaleconomische gezondheidsverschillen verder vergroten. Daarom is het zo belangrijk om de btw-verlaging op groenten en fruit die voor 2024 gepland staat, te versnellen.’ Meerdere umc’s, ziekenhuizen en ondernemers schrapten tijdelijk de btw op groenten en fruit om het kabinet op te roepen de btw-verlaging snel te realiseren.

Preventie en umc’s

Umc’s onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat mensen gezondheidsproblemen krijgen of ziek worden. En we geven (toekomstige) zorgprofessionals handvatten om gezondheid en preventie bij patiënten en inwoners te bevorderen. Dit doen we als umc’s niet alleen. We werken samen met maatschappelijke partners, zoals gemeenten, algemene ziekenhuizen, huisartsen en ggd’en in de regio. In het Integraal Zorgakkoord staat dat de bestaande regionale kennisfunctie en innovatie- en organisatiekracht van de umc’s op het gebied van preventie in de zorg en leefstijl worden versterkt.

De komende dagen gaat de NFU de kabinetsplannen verder analyseren en wat dit betekent voor de umc’s.