Staatssecretaris Maarten van Ooijen trof in zijn eerste debat een ongeduldige Tweede Kamer aan. Kamerleden willen dat de staatssecretaris de btw op groente en fruit naar nul procent brengt en ook de suikerbelasting snel invoert. Ook willen de PvdA en PvdD dat de staatssecretaris gezondheidsdoelen wettelijk vast gaat leggen. De NFU vindt het positief dat de Kamer vaart wil maken met de preventieaanpak.

In de aanloop naar het debat vroeg de NFU al onder meer aandacht voor de verlaging van de btw op groente en fruit, een snelle invoering van de suikerbelasting, preventie en het wettelijk vastleggen van gezondheidsdoelen in het zorgstelsel.

Fiscale maatregelen

Voor de zomer komt de staatssecretaris met een brief over de invoering van de suikerbelasting. Naar verwachting komt er een progressieve belasting: hoe meer suiker in een product, hoe hoger de belasting. Ook is Van Ooijen met collega-staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in gesprek over de precieze invulling van de verlaging van de btw op groente en fruit.

Gezondheidsdoelen

Van Ooijen komt na de zomer terug op vragen van de PvdA en PvdD over het minder vrijblijvend maken van gezondheidsbevordering. Hij zei hierover: “Als het gaat om het minder vrijblijvend maken van gezondheidsbevordering, het koppelen aan preventiedoelen en op dat vlak nadenken over een wettelijke verankering ervan, dan denk ik dat de experts ons de juiste kant op wijzen. En dat is ook het pad dat ik op wil gaan.

Ook gaat de staatssecretaris kijken naar preventie in het zorgstelsel. Volgens Van Ooijen moet de overheid ervoor zorgen dat het stelsel niet tegenwerkt. Hij wil daarom kijken of het helpt om een aantal ankerpunten in de wet op te nemen.