Grensverleggende geneeskunde voor topreferente patiënten


Zwangerschapsadvies op maat (Radboudumc)

Vroeggeboorte
Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van blijvende problemen en sterfte van kinderen rond de geboorte. Bij extreme vroeggeboorte kan zwakte van de baarmoederhals (cervixinsufficiëntie) een rol spelen. Mechanische zwakte van de baarmoederhals kan worden verholpen door het plaatsen van een kunststof bandje om de baarmoederhals (cervixcerclage).

Meestal kan dat door een eenvoudige operatieve ingreep via de vagina. Als de baarmoederhals vrijwel afwezig is, is soms een grotere ingreep via de buik (transabdominale cerclage) nodig. Voor deze bijzondere vorm van cerclage worden patiënten van buiten de regio Nijmegen naar het Radboudumc verwezen. Afdeling Verloskunde van het Radboudumc streeft naar de best mogelijke individuele preventie op basis van het specifieke onderliggende probleem.

Voor een Engeltalig wetenschappelijk artikel over cerclages, zie www.biomedcentral.com/1471-2393/7/S1/S17
Voor een Engeltalig wetenschappelijk artikel over transabdominale cerclage, zie www.greenjournal.org/cgi/content/full/107/4/779

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom
Pre-eclampsie en HELLP-syndroom zijn vaatwandziekten en de belangrijkste oorzaak van moederlijke ziekte en sterfte in Nederland. Ze zijn ook een belangrijke bron van blijvende problemen en sterfte van kinderen. De herhalingskans in een volgende zwangerschap is groter naarmate de probleemvolle zwangerschap vroeger eindigde.

Afdeling Verloskunde van het Radboudumc streeft naar de best mogelijke preventie op basis van nauwkeurige individuele risicoschatting met behulp van uitgebreide tests buiten de zwangerschap. Deze uitgebreide evaluatie wordt alleen in het Radboudumc en het UMC Maastricht verricht.

Zie voor wetenschappelijke (Engelstalige) publicaties:
Over de kans op pre-eclampsie
rsx.sagepub.com/cgi/content/abstract/13/8/598
rsx.sagepub.com/cgi/content/abstract/12/2/112
rsx.sagepub.com/cgi/reprint/13/8/598

Patientenvereniging:

Stichting HELLP syndroom
www.stghellpsyndroom.nl

Contact:

Prof dr FK Lotgering
Dr MEA Spaanderman
www.umcn.nl/verloskunde-gynaecologie
Overige links:

ZwangerWijzer, zelftest om de risico`s van u en uw partner al vóór de zwangerschap in kaart te brengen. U vindt er ook informatie en advies op maat.

Syndroom
complexe medische aandoening, aantal symptomen die vaak gezamenlijk voorkomen, vaak als gevolg van een erfelijke afwijking

NFU Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra / Oudlaan 4, 3515 GA / Postbus 9696, 3506 GR Utrecht / T 030 273 98 80 / nfu@nfu.nl / Disclaimer © 2015